Pages

25 February 2010

Ninas on kevadelõhna ja kõrgete hangede tagant paistab päike läbi värske taeva, mis pole ammu nii palju valgust endast läbi lasknud.

Mõõtsime koolis gamma-kiirgust kaaliumkloriidis (KCl) - selles on looduslikult selline isotoop nagu K-40 ja täitsa kiirgab! Lisaks sellele on ilmne, et ka tuletõrjeandurid on päris aktiivsed - isotoop Ameriitsium 241 (Am-241) tekitab alfa ja gammakiirgust - http://www.world-nuclear.org/info/inf57.html - pole vist vaja palju muretseda, kuna looduslik kiirgusfoon on täitsa pidevalt ka olemas, eriti kui diktüoneema klindi peal elutseda. Kuigi me õppejõud teatas, et tema kasutab oma magamistoas siiski optilist suitsuandurit, milles ei kasutata radioaktiivset ainet.

Põnev on selliste asjade kohta teada saada küll!
Lisaks tegin kindlaks, et Simona Chanel'i päikeseprillid tõepoolest kaitsevad ka UV-kiirguse eest ning lisaks taandavad natuke ka teisi lainepikkusi, välja arvatud punase värvi piirkonnas asuvaid. Pilt muutub selgemaks läbi nende vaadates.
Katse viisime läbi Berülliumi hõõglambi abil, mis kiirgab ka UV-kiirgust ning valgust püüdis kinni arvutiga ühendatud spektromeeter. Valgusallika ja mõõtja vahele panime prillid ning nägime, kuidas spekter muutus! UV-piirkonnas, ehk siis alla 400 nm lainepikkusega lained püüdis päikeseprilli plastklaas kinni.

Vabadussamba jupp - elastne klaasitükke ning muud materjali sisaldav klaasidega ümbritsetud ilus tšehhi meistrite loodud materjal seisab õppejõu kabinetis, et tema optilised omadused saaksid uuritud ning täpsustatud, et korraldada uus ja toimiv valgustus Vabaduse Väljakul paiknevale sõjaristile. Tõtt-öelda oli see materjalijupp ilma risti kujusse paigutamata vägagi põnev tükike, ilus ja paljut sisaldav.
Samas, seal väljakul, suure ja kandilise sõdimist tähistava sümbolina tekitab ta pigem natuke õudust ja kalkust kui rõõmu vabaduse üle. Ju ta siis peegeldab meie rahva ühisteadvust - end kunagiste taplemiste kaudu identifitseeriv ning paindlikkust kandilisse vormi valav.
Aeg muudab ka kandilised kivid ümaraks.
Tuleb ainult oodata.

No comments:

Steps on the planet Earth